Pages Fiffy

Wednesday, September 18, 2013

Jika Itu Kemahuanmu


Tidak ada masalah yang tidak ada jalan penyelesaiannya .. terpulang kepada individu tersebut memilih untuk berdamai ataupun bergaduh .. sebagai manusia yang tidak sempurna tentulah aku memilih untuk berdamai, untuk memohon maaf dan bersatu semula ..

Jika itu pilihanmu .. aku redha .. tanggungjawab aku dah lepas .. jika tidak benar tuduhanmu maka jadi fitnahlah ianya ..

Perancangan Allah itu indah sekali ..
Dia ambil 1 yang aku sayang, tp Dia gantikan dengan 10 yang lebih baik yang pernah aku miliki ..
Dia bawa aku keluar dari sebuah bilik kecil, Dia gantikan aku dengan sebuah rumah yang lebih indah ..
Segala jalan yang aku inginkan Dia permudahkan dengan restu dan jalan penyelesaian terbaik ..
Hidup aku semakin hari semakin berubah ke arah yang lebih baik, sempurna dan bahagia ..
Terima Kasih Allah ..

Nabi sebut : " Tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa kepada saudaranya lebih dari tigas hari, maka jika telah berlalu tiga hari itu, hendaklah dia bertemu dengannya dan memberi salam kepadanya. Jika saudaranya menjawabsalamnya, maka kedua-duanya akan sama-sama memperoleh pahala. Jika dia tidak menjawab salamnya, nescaya dia akan menanggung dosanya sedangkan yang memberi salam itu sudah terlepas dari dosa tidak bertegur sapa itu" ( Riwayat Abu Daud , riwayat dari abu daud ini dhoif tetapi terdapat riwayat sohih dari al-bukhari )

Riwayat bukhari : " tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari..yang lebih baik antara keduanya adalah yang memulakan salam" ( al-Bukhari)

Nabi juga sebut : " Silaturahmi itu tergantung di arasy lalu berkata : "Sesiapa yang menyambungku (silaturahmi) maka Allah akan menyambungnya dan siapa yang memutuskan ku maka Allah akan memutuskannya" ( Al-Bukhari 4/112 )

Nabi juga sebut : Tidak masuk syurga sesiapa yang memutus silaturrahim " ( al-Bukhari)

0rang yang memutuskan silaturahmi adalah orang yang dilaknat oleh Allah. Dosa yang dipercepat oleh Allah untuk diberi siksa di dunia dan akhirat adalah memutuskan silaturahmi (selain berbuat zalim). 0rang yang memutuskan silaturahmi doanya tidak dikabulkan oleh Allah. 0rang yang memutuskan silaturahmi tidak akan masuk surga. Bila dalam suatu kaum terdapat orang yang memutus silaturahmi, maka kaum itu tidak akan mendapat rahmat dari Allah.

Allah berfirman
هَلْ عَسَيْتُمْ إِن تَوَلَّيْتُمْ أَن تُفْسِدُوا فِي اْلأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ
Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan dimuka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan Mereka itulah orang-orang yang dila'nati Allah dan ditulikan-Nya telinga mereka dan dibutakan-Nya penglihatan mereka" (QS. Muhammad :22-23)


Janganlah kerana duniawi engkau memutuskan tali silaturrahim .. 

2 comments:

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

hoo kawan makan kawan, hancus dunia, tak aman

Fifi Athirah said...

xpelaa .. yg ada kat dunia ni semuanya pinjaman sementara .. memaafkan sesama manusia, pasti aman dunia akhirat .. :-)